Veli-Der: Yüz yüze eğitime ara vermek bir nesli kaybetmek demektir
İZMİR – Öğrenci Aile Birliği (Veli-Der) İzmir 2 Nolu Şube, üniversitelerin kapatılması ve uzaktan eğitime geçişle ilgili olarak Alsancak’ta basın açıklaması yaptı. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan açıklamada, “Acımız büyük, gençlerimizin ve ülkemizin geleceği için üniversiteler kapatılamaz” yazılı pankart taşındı. Açıklamada, depremde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Kümenin adına ilişkin açıklama yapan Veli-Der 2 Nolu Şube Önderi Turgut Aydın, “Ben her şeyi bilirim” inancıyla, sadece siyasi hesap hesabıyla hareket eden bilim insanlarına, demokratik kitle örgütlerine ve tüm muhalefete yönelik eleştirilerini dile getirdi. ama her şey en iyisi” ağır yıkımdan sonra. önerilerine kapalı bir iktidar anlayışının devam ettiğini söyledi.
‘BİR NESİL KAYBETMEK DEMEKTİR’
Bunun son örneğinin üniversitelerdeki orta yüz yüze eğitim olduğunu söyleyen Aydın, “Öncelikle eğitimden fedakarlık etmek, gençlerimizin geleceğini hedeflemek ve kaosa davetiye çıkarmaktır. Bu zor zamanlarda bile gençlerimizin ve ülkemizin geleceği ön planda tutulmalı ve üniversiteler açık kalmalıdır. Diğer devlet tesisleri depremzedelerin barınması için kullanılmalıdır. Salgın döneminde okulların kapalı tutulması; Neden olduğu öğrenme kayıpları, sosyal ve duygusal uyum sorunları ve ne kadar aksaklıklara neden olduğu konusunda yaygın bir bulgudur. Bu yıl üniversiteden mezun olacak gençler sadece 1,5 yıl yüz yüze eğitim almış olacak ki bu da bir neslin kaybedilmesi anlamına geliyor. Şu anda üniversite öğrencisi olan 2. ve 3. sınıflar, pandemi ve deprem nedeniyle gerçek bir eğitim görmeden mezun olacak. Üniversiteler ve okullar sadece eğitim yerleri değil, aynı zamanda sosyal ve duygusal ihtiyaçların karşılandığı yerlerdir. Öte yandan üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kısa ve uzun vadede önemli aksilikler yaratacaktır.” Aydın, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Hayatın bir an önce normalleşmesi tarafında, travma sonrası gerilim bozukluğunun ortadan kaldırılması, eğitim kurumlarının açık tutulmasıyla mümkündür. Okullar ve üniversiteler tüm önlemler alınarak açık tutulmalıdır.
-Afet bölgesindeki üniversiteler online eğitim kapsamına alınabilir, deprem bölgesi dışındaki üniversitelerde bir an önce eğitime geçilmelidir. Deprem bölgesindeki üniversitelerde okuyan öğrenciler, deprem bölgesi dışındaki üniversitelere nakledilerek aileleri ile birlikte misafir öğrenci olarak eğitimlerine devam edebilirler.
– Afet bölgesindeki illerde orta ve ilköğretim öğrencilerine yönelik tek katlı (çadır, konteyner) okullarda bölgede psikososyal eğitim veren uzmanların görüşleri alınarak bir an önce eğitime başlanmalıdır.
-Özellikle manevi danışmanlık ve rehber öğretmen ekipleri artırılmalı, atamaları yapılmalı ve bir an önce bölgede çalışmalara başlanmalıdır.
-Ülkemizde atanmayan yüzbinlerce öğretmen var. Öğretmen ihtiyacı için çok hızlı randevular alınmalı, fiziki olarak hazır olan tüm okullar hızla eğitime açılmalıdır. (DUVAR)