Moda tasarımı öğrencilerinin hazırladığı kıyafetler Diyarbakır’da sergilendi
Defilede, Diyarbakır’da “Genç Kadınlar Geleceklerini İnşa Ediyor Projesi” kapsamında eğitim alan moda tasarımı öğrencilerinin hazırladığı kıyafetler sergilendi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı’nın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Diyarbakır Ticaret Odası iş birliğiyle yürüttüğü proje kapsamında kadınlara yönelik Moda Tasarımı kursu açıldı. Ticaret ve Sanayi (DTSO).
Yaklaşık 4 ay süren temel kalıp, çizim ve bilgisayarlı moda tasarımı eğitim programlarını başarıyla tamamlayan kursiyerler, 1,5 ay boyunca atölyede tasarımlarını hazırladı.
Kursiyerlerin hazırladığı tasarımların Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi’nde sergilenmesi amacıyla düzenlenen programda konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Sabancı Vakfı ile yaptıkları çalışmaların eğitim ve istihdam dışında kalan kadınları hedef aldığını belirtti.
Proje kapsamında en çok talep gören meslekleri hedeflediklerini belirten Vinton, odaklandıkları meslekler arasında moda tasarımı, şef yardımcısı ve davet merkezi operatörlüğü bulunduğunu kaydetti.
Depremin ardından işletmelere yeniden ayağa kalkabilmeleri için hibe verdiklerini anlatan Vinton, “Depremin birinci yıl dönümüne az bir süre kaldı, bu fırsatı değerlendirerek ‘geçmiş olsun’ demek istiyorum. yakında yeniden. Çünkü bu yıldönümü bazı trajik anıları da beraberinde getirecek.” söz konusu.
Çalışmalarını Diyarbakır’da sürdüreceklerini belirten Vinton, burada değişim yaratmak için yerel paydaşlarla çalışmayı tam olarak desteklediklerini söyledi.
“Eğitim sonrası 100’ün üzerinde istihdam yaratıldı”
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, genç kadınların kendi geleceklerini inşa etmelerini istediklerini ve bu süreçte onlara destek olmak için var olduklarını belirtti.
Safkan, “Çok güçlü bir ortaklıkla yola çıktık. Dört paydaşla bir araya geldik ve 2 yıldır yol alıyoruz. Üç pilot il seçildik, biri Diyarbakır. Genç kadınların da burada olmak istediğini biliyoruz. Hem eğitim hem de istihdam imkanı varsa ilerleme kaydedebilirler. Üç pilot il seçildi. “2 yılda bine yakın kadına ulaşıldı. Eğitimlerin ardından 100’ün üzerinde istihdam yaratıldı.” dedi.
DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, kursta 1 yılda 45 kadına eğitim verdiklerini belirtti.
Moda tasarımının kent için çok önemli olduğunu belirten Kaya, özellikle hazır giyim branşının, son dönemde Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişmesiyle büyük ilerleme kaydettiğini söyledi.
Tekstil bölümünün kent için değerli bir istihdam kaynağı olduğunu belirten Kaya, “Buradaki işletmelerin moda tasarımı eğitimi vererek kendi markalarını ve tasarımlarını yaratacakları bir çalışma yöntemi oluşturacağız. Bunu GÜNTİAD ile birlikte yapacağız. (Güneydoğu Tekstil Sanayi İş Adamları Derneği).” dedi.
Konuşmaların ardından kursiyerlerin tasarımlarından hazırlanan kıyafetlerin sergilendiği defile düzenlendi.
Öte yandan birebir proje kapsamında “Aşçı Yardımcısı” programında eğitim alan kursiyerler, yöresel yemeklerin de sunumunu yaptı.