Ekonomi

Isparta’da Kabak Üretimi Çiftçinin Önemli Gelir Kaynağıdır

ISPARTA’da 3 bin dönüm alanda ata tohumundan yaklaşık 7 bin 500 ton üretilen kabak, çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer aldı. Osmanlı saray mutfağı tatlıları arasında yer alan ve ‘geleneksel tat’ olarak sıklıkla tercih edilen kabak, tahin, kaymak ve cevizle servis edilen ‘atom’ veya ‘4×4’ adı altında lüks restoran menülerinin vazgeçilmezi oldu. Masalar.

Isparta’nın Büyükgökçeli, Küçükgökçeli köyleri ve Atabey ilçesinde çekirdeği üretilen kabakta hasat dönemi başladı. Yaklaşık 3 bin dekar alanda çet tohumundan üretilen kabakta bu yıl 7 bin 500 ton verim hedefleniyor. Kilosu 5 ila 7 lira arasında satılan kabak, yöre çiftçisinin değerli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Yaklaşık 2 haftada tamamlanması planlanan hasat döneminde üretilen kabaklar, başta İstanbul, Ankara ve Antalya olmak üzere farklı illerdeki pazarlara gönderiliyor. Çiftçilerin ata tohumlarıyla yetiştirdiği kabaklar kentte en çok tüketilen ürünler arasında yer alıyor. Osmanlı saray mutfağında da kullanılan balkabağı tatlısı. Özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi haline geliyor. Şehirde otel ve restoran menülerinde tatlılar arasında ilk tercih olan kabak tatlısı, sunumuyla da dikkat çekiyor. Ceviz ve tahinle servis edilen kabak tatlısını yöre halkı kaymak ile tüketmeyi tercih ediyor. Tahin, kaymak ve cevizle servis edilen balkabağı tatlısı, yörede ‘4×4’ ya da ‘atom’ olarak biliniyor.

Kentin tarımsal üretiminde önem taşıyan kabak, kentte değerli tüketim ürünleri arasında yerini almıştır. Hasat döneminde çiftçilere fayda sağlayan balkabağı, sıklıkla sofralardaki yerini aldı. Isparta’da 45 yıldır işlettikleri restoranda kabak tatlısı yapan Sadettin Pamuk, taş fırında kavrulmuş sebzelerle hazırlanan tatlının daha lezzetli olduğunu söyledi.

Pamuk, kabak tatlısının hazırlanışını şöyle anlattı:

Kabuklarını soyduktan sonra şekere bulayıp suyunu tencereye boşaltın. Ertesi gün kaynatma aşamasıdır. Üzerini taş fırında kızartıp sunuma hazırlıyoruz. Tercihe göre çifte kavrulmuş tahin, ceviz ve kaymak ile servis ediyoruz.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk da kabak üretiminin bölge tarımına etkisi hakkında bilgi verdi. Selçuk, Kabaklarımız yaklaşık 3 bin dönüm alanda yetişiyor. Ürettiğimiz kabaklar Ankara, İstanbul, Antalya gibi büyük illere gönderiliyor. Balkabağı tatlısı olarak sofralara gelir. Kabaklarımızın büyüklüğü 5 kilodan 70 kiloya kadar ulaşabilmektedir. Bölgede 7 bin 500 ton rekolte bekleniyor. Kabak üretimi çiftçilerimiz için değerli bir gelir kaynağıdır. Üretilen kabaklar da Türk mutfağının değerli tatlıları arasında yer alıyor.

kizilcahamam-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu