Haber

Antakya’da Ramazan Ayında Kepenk Açan Fırıncı: “Elektrik Yok, Su Yok, Yardım Alamadık”

HABER: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Hatay’ın Antakya ilçesinde dünyanın ilk ışıklı caddesi olarak bilinen Kurtuluş Caddesi’ndeki fırınını depremlerin ardından ramazan ayında ilk kez açan esnaf Ethem İçer, işletmede elektrik ve suyun olmadığını belirtti. ve bir jeneratör çalıştırdıklarını. İçer, “Az önce Maliye Bakanlığı’ndan telefonla aradılar. Herhangi bir yardım alamadık” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin en çok yıkıma neden olduğu illerden biri olan Hatay’da ramazan ayı başladı. Nüfusun büyük bir kısmı şehri terk etmek zorunda kalırken, gidemeyenler ya çadırlarda ya da konteynerlerde yaşıyor. Yağmur Unlu Mamulleri işletmesinin 20 yıldır sahibi Ethem İçer, ramazan nedeniyle yaşanan sarsıntının ardından ilk kez Antakya ilçesinde dünyanın ilk ışıklı caddesi olarak bilinen Kurtuluş Caddesi’nde dükkanını açtı.

“ZOR İMKANLARLA ÇALIŞIYORUZ”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan İçer, “Her ramazanda ekmek çıkarıyoruz. Komşu binalar hasarlı ama burada bir şey yok. Şu anda elektrik ve su yok. Zor imkanlarla çalışıyoruz. bir jeneratör.” İçer, caddede ağır hasarlı birden fazla dükkanın halen kapalı olduğunu belirterek, “Yıkılan yerler var. Karşı mahalle neredeyse böyle, yani kimse yok diyebiliriz.”

“BURAYI YOK OLUP OLMAYACAKLARINI BİLMİYORUZ”

İşlerin gidişatına ilişkin esnaf, “Yoldan geçenler görür, tanıdıklar görür. Biz ne dersek o olur” dedi. Depremlerin ardından hasar tespiti için başvurduklarını kaydeden İçer, “Gittik, anlattık. Az önce aradılar. ‘Sen misin’ dediler, ‘Benim’ dedim, ‘Tamam’ dedi. o da öyle kaldı.Sadece Maliye Bakanlığından telefonla aradı.Burası devam eder mi, durur mu bilemiyoruz. Binaların çoğu burada kayıtlı. Burayı yıkıp yıkmayacaklarını bilmiyoruz. Ne yapacaklarını bilmiyoruz. Herhangi bir bilgi verilmedi” dedi.

“GERİ DÖNDÜĞÜNÜZDE GERİ DÖNÜN”

“Sokak yenilense daha iyi olur” diyen İçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Burası Antakya’nın en eski yeridir. İlk ışığın verildiği yer. İşte bunun için savaşıyoruz. Umarım büyüklerimiz de öyle olur. Dükkanı sağlam olan elbette geri dönmelidir. Eğer yapabilirsen, geri dön. Gitmedim. Ben oyum. Kalacağım, başka ne yapacağım? Dışarı çıktık, Mersin’e. Arkadaşlar da gitti. 10- 12 bin lira konut kirası… Otele ortalama 1 ay yatırım yaptılar. Sanırım her şeyi çok çabuk çözdüler. Geri dönmek zorundalar. Bir insan 10 bin lira kirayı nasıl öder? Kim çalışacak, ne kadar maaş alacak?

“İnşallah herşey güzel olur”

Yemin ederim kimse bana bir şey demezse devam edeceğim. Elektriği 1 hafta 10 gün sonra verirler herhalde. Normalde geceleri açıktık ama şu an kapalıyız. Ve mahallede kimse kalmadı. Diğer taraf boş, üst kısım boş. Hatta şu anda birden fazla kişi çalışmıyor. Gelmelerine imkan yok. Mesela biz burada geceleri 6-7 kişi çalışıyorduk. Dükkanı sağlam olan gelenek geri gelsin. Ayrılmadık. Onlar da geri gelecek ama artçı sarsıntılar devam ediyor. En ufak bir şeyde herkes kaçar. İnsanlarda kaygı var. Her şey güzel olacak umarım.”

akkisla-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu